Zeleni Bosne i Hercegovine

Zeleni
HITNO DONIJETI ZAKON O INFORMACIONOJ SIGURNOSTI!

HITNO DONIJETI ZAKON O INFORMACIONOJ SIGURNOSTI!

Nedonošenje zakona doprinosi hibridnom terorizmu protiv Bosne i Hercegovine

Povodom učestalih lažnih dojava o bombaškim prijetanjama koje svakodnevno otežavaju rad školskog, zdravstvenog, sudskog i drugih sistema, te očiglednog nesnalaženja nadležnih vlasti s ovim oblikom terorističke prijetenje i izazivanja straha i panike, Zeleni Bosne i Hercegovine traže od Vlade Federacije BiH, a primarno od ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića da konačno u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o informacionoj sigurnosti.

“Zeleni će na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta zakazanoj za ponedjeljak 06.06.2022. tražiti da se Zaključkom Vlada obaveže da predmetni Zakon u najkraćem roku konačno uputi u parlamentarnu proceduru. Ako Zakon vrlo brzo ne bude u parlamentu, podnijećemo krivične prijave protiv odgovornih osoba u federalnoj Vladi. Ovo je strahovito opasan rizik, te bi svako odlaganje u provođenju ovog zaključka značilo direktnu štetu javnom interesu Federacije BiH, a nečinjenje daje dopinos hibridnom terorizmu priotiv Bosne I Hercegovine. Struka je u potpunosti svjesna slabosti naše informacione infrastrukture, izloženosti i ogromnoj šteti koja se može desiti institucionalnim, sigurnosnim, energetskim zdravstvenim i svim drugim sistemima”, rekao je Adis Arapović, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik Zelenih BiH.

Zakon o informacionoj sigurnosti bio je sastavni dio Programa rada Vlade FBIH za 2021., te 2022. godinu. Zastupnički dom je kroz nekoliko zaključaka u posljednje dvije godine obavezao resorno ministarstvo i Vladu FBiH da predmetni Zakon uputi u parlament na potvrđivanje. To se do danas nije desilo. Dana 17.05.2022. godine zamjenik generalnog sekretara NATO saveza, dakle drugi čovjek najmoćnije vojne sile na svijetu, upozorio je na realnu opasnost od hakerskih napada na informacionu strukturu naše zemlje, od strane Rusije. U međuvremenu, svjedočimo sve češćim elektronskim prijetnjama, hakerskim napadima na informacione sisteme javnih institucija, kao i drugim oblicima hibridne agresije i terora poput masovnih dojava o postavljenom eksplozivu u osnovnim školama i institucijama u Kantonu Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *