Zeleni Bosne i Hercegovine

Zeleni
Evropski zeleni usvojili Rezoluciju za integraciju Zapadnog Balkana

Evropski zeleni usvojili Rezoluciju za integraciju Zapadnog Balkana

Na svom redovnom kongresu, Evropska zelena partija usvojila je Rezoluciju o Zapadnom Balkanu koja predstavlja jedan od strateških dokumenata u njenom daljem djelovanju.

Usvajanjem ove Rezolucije, kojom su utvrđeni ključni principi za koje će se ova politička grupa u Evropskom parlamentu zalagati, Evropska zelena partija potvrdila je svoju aktivnu podršku daljoj integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Za Evropske zelene „Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope, i u kulturološkom i geografskom kao i u ekonomskom smislu, i kao takav mora da bude dobrodošao i u okviru političke unije. Multietnički, multireligijski i multikulturalni karakter zemalja Zapadnog Balkana predstavlja jedinstven doprinos Evropi.“

Thomas Waitz, dopredsjedavajući Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta u ime Zelenih Austrije, istakao je:

Za Evropske zelene nema dileme da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Nastavićemo da provodimo kampanju na evropskom nivou kako bismo podstakli evropske institucije da ispune svoje obaveze i ubrzaju politiku proširenja EU u odnosu na Zapadni Balkan. Partije koje čine Evropske zelene privržene su pružanju pomoći i davanju podrške našim partnerima, partijama zelenih, na Zapadnom Balkanu u njihovom radu ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.